Legfrissebb kommentek

Feed

Képek tucatszámra

2009.10.10. 07:43 Türkenhilfe

LAKÓTELEP A ZUGLIGETBEN

A minap olvastam a Hegyvidékünk Gyöngyszemei sorozatban megjelent helytörténeti kiadványt a Laszlovszky-majorról. (ma Zugligeti út 58-62.) A kis könyvecske érdekesen vázolja föl a Zugliget és annak szívében működött Laszlovszky-major történetét. A Zugliget már a XIX. század első felétől a pest-budai polgárság legkedveltebb pihenő és erdei mulatóhelye lett. A turisták ellátásra több helyen fogadók és italkimérők épültek. A Laszlovszky-major több más vendégfogadóval együtt, mint a Fácán-fogadó, vagy a Szarvas-vendéglő a legelőkelőbb helyek voltak a Zugligetben. A Laszlovszky-major sok mindent megélt már a történelem folyamán: amelett hogy a polgárok legkedveltebb fogadója volt, Görgey és vezérkara főhadiszállásának adott helyet néhány napig Buda ostroma alatt, a Váci utcai Angolkisasszonyok nyári telepüket itt hozták létre a múlt század fordulóján, és  a határnyitás után több ezer Kelet-német menekült lelt itt menedékre, és lett ezáltal a hely a Közép-európai szolidaritás egyik jelképe. Ezek és a környék máig megmaradt, páratlan hangulatának ismeretében egy döbbenetes dolgot is olvashatunk a könyv lapjain:

"A Laszlovszky-majort az 1970-es évek elején egy lakótelep építési területének jelölték ki. Négy darab 12-16 emeletes toronyházat emeltek volna a Dániel út végén, a páratlan oldalon, s további három hasonló óriás épület a mai Öregek Otthona és a Dentalcoop épületei helyére. A Dániel úti toronyházakat további 12 darab hetemeletes lakóház egészítette volna ki, s a Laszlovszky-major, valamint az Elektromos Művek jelenlegi épülete helyén még további négy darab hatemeletes lakóházat húztak volna fel. A hatalmas hegyi lakótelepen 1.500 lakás készült volna, 6.000 új zugligeti lakossal. A lakótelep épületei felhúzódtak volna a Hunyad-orom oldalába és majd harmada már az erdő helyére került volna. Szerencsére a tervek nem valósultak meg."

 

A képeken jól kivehető a János-hegy a kilátóval és a Szent Család plébániatemplom is. A kiadvány olyan szép, régi hangulatot idéz föl a XIX. század Pest-Budájáról, a későbbi Budapestről, melyet sokunk talán ma is szívesen átélne. Érdemes végiggondolnunk, hogy hagyjuk-e a múlt értékeit veszendőbe menni, vagy ha hozzá nem is adunk, legalább megőrizzük azt, amit ránkbíztak.

[képek a Laszlovszky-majorról]

forrás/ajánlott irodalom: Danyi Gábor, Kozma Imre, Salamin András, Stahl Károly: A Laszlovszky-major Infotop Kft. 2000

4 komment

Címkék: helytörténet zugliget


A bejegyzés trackback címe:

https://tucat.blog.hu/api/trackback/id/tr481427337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.10.11. 21:00:16

milyen kár, hogy nem lett belőle semmi, most lehetne az erdő helyén jó sok tizenhatemeletes falanszter csótányos szemétledobóval, kutyaszaros hodály betonparkolókkal meg 15 méter magasban hunyorgó ostorlámpákkal.

Amikor egyébként ezen a terven elszörnyedünk (mint civilizált ember), akkor gondoljunk bele abba is, h mi lett ott, ahol SIKERÜLT megvalósítani a szocialista építkezést? Nemcsak a panelek vonatkozásában, de az egyenkocka családi házakból álló falvakkal és városrészekkel stb-vel is. Meggyőződésem, h azért, h ez az ország ma ilyen okádékul néz ki, a gazdaság állapotán túl legalább 50%-ban felelős a kommunisták építészeti tatárjárása.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.10.11. 23:44:23

@majompásztor: Pontosan. Az utolsó mondatot én sem tudtam volna szebben megfogalmazni.

smalladam 2009.10.12. 15:40:14

az építészeti tatárjárás egyik vezérének ma szavaztak meg díszpolgári címet. a jobboldali-konzervatív párt javaslatára. fórum szálló, intercontinental, hip-hip-hurrá

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.10.12. 23:20:51

Az utolsó mondat nagyon szép.

*Sóhajt, elszánt tekintettel a jövőbe tekint.*
süti beállítások módosítása